DE MENTAL HEALTH GIDS VOOR ADE 2019

Door: Stalen Zenuwen | Prestatiepsychologie en coaching voor artiesten
Foto ADE: Dick Rennings

Mental health in de music industry

De mentale gezondheid van artiesten en andere professionals in de muziekindustrie is een belangrijk onderwerp. Eerder dit jaar verschenen al verschillende publicaties hierover. Mental health wordt zelfs gezien als dance music’s most urgent issue, aldus DJ Mag.

De muziekindustrie brengt bijzondere uitdagingen met zich mee. Als professional in dit veld is het dus erg belangrijk om mentaal sterk te zijn, met deze uitdagingen om te kunnen gaan én om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Het is wel duidelijk: mental health is een hot topic. Gelukkig ook maar, want hierdoor wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan de mentale gezondheid van artiesten op evenemeten als ADE. De afgelopen jaren kon de bezoeker al terecht bij panels over mindset, creativiteit, mindfulness en mentaal fit blijven tijdens het touren. In 2017 ging de documentaire WHY WE DJ – SLAVES TO THE RYTHM in première tijdens Amsterdam Dance Event, in de Youtube Lounge. Ook was er een voorvertoning van de documentaire AVICII: TRUE STORIES.

Uit recent onderzoek blijkt dat 73% van de independent musicians last heeft van mentale problemen. Eerder onderzoek resulteerde in vergelijkbare cijfers voor muzikanten.  Heel belangrijk dus om hier als artiest of industry professional bewust mee bezig te zijn. Waar kun je tijdens ADE 2019 terecht voor informatie en events over mental health? Ik zette het voor je op een rijtje:


Events tijdens Amsterdam Dance Event 2019

Hier vind je per dag een overzicht van de interessante panels en events rondom mental health. Ook vind je een overzicht van de mogelijkheden om yoga en meditatie te beoefenen tijdens ADE.

Woensdag
09:00-11:00   Spaces: Brain Hacking Breakfast
12:00-12:40   Talent: Blessing or Curse? Part 1: On The Spectrum
12:30-13:15   The Attention Economy
12:40-13:20   Talent: Blessing or Curse? Part 2: The Social Whirl
13:20-14:00   Talent: Blessing or Curse? Part 3: Glamour and Grit – Building an Entourage for Health and Life
Donderdag
11:00-13:00   SHESAID.SO X ADE Beats Brakke Brunch
15:00-16:00   ADE Beats Academy: Pacct | Keeping It Real – Hip-Hop and Mental Health
Vrijdag
12:00-12:45   Healthy Mind, Healthy Party?  
13:00-13:45   The Power of Creative Frequency and Routine 
Zondag
15:30-22:00 Happiness on demand

Woensdag 16 oktober 2019

De woensdag van ADE 2019 is een drukke dag. Dit is ook de dag dat de meeste panels over mental health op de planning staan. Panels over het omgaan met problemen, maar vooral ook over het omgaan met uitdagingen en het voorkomen van problemen.

Spaces: Brain Hacking Breakfast

9:00 – 11:00
Locatie: Spaces Vijzelstraat
Toegang: Aanmelden / tickets

Samen met orthomoleculair therapeut Wout van Helden onderzoek je wat jouw brein kan betekenen voor je gedrag en prestaties en hoe jij dit met de juiste voeding kunt beïnvloeden.

Dit evenement vindt plaats in co-working space Spaces aan de Vijzelstraat.

Talent: Blessing or Curse? Part 1: On The Spectrum

12:00 – 12:40
Locatie: DeLaMar Theater (D4 Panel Room)
Toegang: ADE Pro

Talent: Blessing or a Curse is een serie van 4 panels over mentale uitdagingen die de muziekindustrie met zich meebrengt. In deel 1 komen o.a. de volgende vragen aan bod: Is er een relatie tussen muzikaal talent en hersenaandoeningen zoals autisme, ADD en ADHD? En hoe kunnen artiesten met een hersenaandoening goed omgaan met de specifieke uitdagingen die de muziekindustrie met zich meebrengt?

In het panel zitten: Clare Scivier (Your Green Room, GB) / Dave Clarke (GB) / Fenny Nadorp (host, NL) / Florian Picasso (FR) / Lorne Padman (Dim Mak Records, US)

The Attention Economy

12:30 – 13:15
Locatie: DeLaMar Theater (D5 Panel Room)
Toegang: ADE Pro

Waar Talent: Blessing or Curse? Part 1: On The Spectrum zich richt op artiesten met een hersenaandoening, focust The Attention Economy juist op neurotypicals: zij die géén hersenaandoening hebben. Ook voor hen brengt de music industry namelijk een aantal uitdagingen met zich mee m.b.t. hoe je hier zelf mee omgaat, maar ook hoe je hier slim gebruik van maakt.

In de huidige maatschappij gaat alles enorm snel en moeten we onze aandacht over heel veel dingen verdelen. De druk van social media en de mogelijkheid om altijd in contact te kunnen zijn met fans is a blessing and a curse. Hoe ga je hier goed mee om? Wat is hierbij juist wel en niet handig, wat hebben normale hersenen nodig? Hoe vind je de juiste balans? Dat is waar dit panel over gaat.

In het panel zitten: B.Traits (CA) / Bill Klatt (InHouse Records, US) / Joe Muggs (GB) / Kim Booth (Rebel Butterfly, GB) / Peggy Szkudlarek (DIF Productions, FR) / Rebecca Jolly (Wasted Talent, GB)

Talent: Blessing or Curse? Part 2: The Social Whirl

12:40 – 13:20
Locatie: DeLaMar Theater 
Toegang: ADE Pro

Muzikanten zijn vaak heel goed in bezig zijn met muziek, met instrumenten, synths en samplers. Dit is leuk, maar voelt ook veilig. Veel veiliger dan bezig zijn met andere mensen. Echter is een essentieel deel van je werk als artiest om juist bezig te zijn met mensen, met netwerken, meeten en socializen. Hoe doe je dit? Hoe maak je socializen een leuk en prettig onderdeel van je werk?

In het panel zitten: Anna Grace (IQ Magazine, GB) / Clare Scivier (Your Green Room, GB) / Claudia Schaper der Alderwereldt van Sint John (NL) / Fenny Nadorp (host, NL) / Nichole G (Meta Conscious Collective, US) / Victor Ruiz (BR)

Talent: Blessing or Curse? Part 3: Glamour and Grit – Building an Entourage for Health and Life

13:20 – 14:00
Locatie: DeLaMar Theater 
Toegang: ADE Pro

Door bewust bezig te zijn met je mentale welzijn, kun je niet alleen beter omgaan met problemen en uitdagingen, maar vooral ook het beste uit jezelf halen. Dit is precies waar prestatiepsychologie om gaat. Wat kun je doen om het beste uit jezelf en je carrière te halen, om een goede work/life balance te houden, etc.? Niet alleen jij hebt hier invloed op, maar ook het team dat jij om je heen verzamelt. Een specialist op mentaal gebied in je team is een onmisbare aanvulling.

In het panel zitten: Claire Wright (Buddy/EMA, US) / Dr. Aida Vazin (GPS Counselor, IR) / Dr. Rob Corney (Biosciences, GB) / Fenny Nadorp (host, NL) / Ferry Corsten (NL) / Tamsin Embleton (Music Industry Therapist Collective, GB)


Donderdag 17 oktober 2019

SHESAID.SO X ADE Beats Brakke Brunch

11:00 – 13:00  
Locatie: Waterkant
Toegang: RSVP (full)

Shesaidso.amsterdam and ADE Beats organiseren op de donderdag een bruch met een aantal interessante talks. Zo geeft ook hiphop artiest Zanillya een talk: “Living with A Mental Disorder in the Music Industry”.

Line-up talks: Sally Freeman (GB) / Sara Al Hamad (GB) / Zanillya (NL)

ADE Beats Academy: Pacct | Keeping It Real – Hip-Hop and Mental Health

15:00 – 16:00
Locatie: A’DAM Toren 
Toegang: RSVP

Vaak is je eigen muziek heel persoonlijk. De tracks, de lyrics, ze vertellen en verhaal. Jouw verhaal.
Daarmee geven de tracks mogelijk ook inzicht in de persoonlijke situatie en het welzijn van de artiest. Tijdens dit event gaat coach Ester van der Poel hierover in gesprek met een aantal artiesten.

In het panel zitten: Bjorn Schipper (NL) / Casper Knipscheer (NL) / Daniël Busser (BE) / Døs (NL) / Esther van der Poel (NL) / Freez (NL) / S10 (NL)


Vrijdag 18 oktober 2019

Healthy Mind, Healthy Party? 

12:00 – 12:45
Locatie: Generator Hostel (U1)
Toegang: ADE University

De muziekindustrie is competitief, veeleisend en biedt niet bepaald de ideale omstandigheden voor een mentale gezondheid. Hoe kun je onder de hoge druk juist het beste uit jezelf halen en tot het hoogste haalbare niveau komen? Verschillende DJ’s delen hun ervaringen en inzichten en geven antwoord op de vraag hoe mentaal fit te blijven en te blijven presteren onder de torenhoge druk van de muziekindustrie.

In samenwerking met de Dutch DJ Foundation (DDJF).

In het panel zitten: Carly Wilford (SISTER, GB) / Jay Hardway (NL) / Julian Jordan (NL) / Leticia van Riel (LvR Management, BR) / Tijana T (RS)

The Power of Creative Frequency and Routine 

13:00 – 13:45
Locatie: Generator Hostel (U2)
Toegang: ADE University

Het leven in de dance music industry is niet normaal. Veel DJ’s, producers en andere industry professionals merken dat de onregelmatigheid tot problemen kan leiden, zoals burn-out. Anderen ervaren dit helemaal niet en slagen er juist in om een goede, helpende routine te ontwikkelen, die hen helpt met hun creativiteit én mentale fitheid. Wat is een goede routine in de music industry? En wat juist niet? Hoe houd je gript op je leven en wat helpt je om het beste uit jezelf te halen?

In dit panel zitten: Ceri (GB) / Chris Galvin (Submix.io, US) / Christian Larsson (Soundz Limited, SE) / Deron Delgado (Dirtybird Records, US) / DJ Seinfeld (SE)


Zondag 20 oktober 2019

Happiness on demand

15:30 – 22:00
Locatie: SEXYLAND

Wat is écht geluk? Is het ervaren van prettige emoties door middelen hetzelfde als organisch geluk? En wat is euforie? Tijdens ADE Hangover worden deze vragen besproken. Aan de hand van een installatie van artiest Dries Verhoeven gaan de panelleden in gesprek over geluk, zowel kunstmatig geluk als organisch geluk, emoties, euforie en bewustzijn.

In het panel zitten: Thijs Roes / Dries Verhoeven / Machteld Busz / Marian Donner

 Tips voor tijdens ADE 19:

Hoe leer je meer over mental health en self care tijdens ADE?

Woon events bij en leer van anderen! Niet alleen deze evenementen uit dit overzicht, die echt over mental health gaan, maar ook bijvoorbeeld keynotes zijn heel leerzaam en zitten vaak vol met tips en tricks op mentaal gebied.

Een actieve houding zorgt ervoor dat je zó veel meer uit deze week haalt! ADE is namelijk niet alleen het moment om panels en events te bezoeken, maar ook hét moment om met andere artiesten en professionals in contact te komen. Vraag hen naar hun beste tips, naar hoe zij omgaan met de uitdagingen waar jijzelf misschien ook tegenaan loopt, naar wat zij doen aan self-care… Dit kun je doen tijdens panels en Q&A sessies, maar ook 1-op-1. Zo krijg je super waardevolle tips en informatie én creëer je meer bewustzijn voor dit belangrijke thema.

Wat kun je doen om zelf mentaal fit te blijven tijdens ADE?

Amsterdam Dance Event is pittig. Volle planningen met conferentie-onderdelen, meetings, gigs, feestjes én studiotijd. Voor slapen of überhaupt rusten is amper tijd. Bovendien zijn er constant van allerlei kanten prikkels die je energie vragen. Enkele tips om ervoor te zorgen dat je fit blijft tijdens ADE:

  • Maak een duidelijke planning. Ziet hier alle programmaonderdelen en afspraken in, maar vergeet ook niet de reistijd die je tussendoor hebt. Plan ook tijd in voor meetings die er tijdens de week nog bij kunnen komen én plan pauzes in. Zoals je ook tijdens een normale werkdag pauzes nodig hebt om even op te laten en de rest van de dag weer scherp te zijn, heb je dat ook nodig tijdens een conferentie. Misschien nog wel meer, omdat je tijdens een conferentie enorm veel prikkels krijgt en je je hersenen op een andere manier gebruikt dan normaal. Plan dus genoeg tijd in om te pauzeren, slapen, buiten een rondje te lopen, te mediteren, etc. Denk er dus aan om tussendoor dingen te doen die je helpen om weer even op te laten.
  • Bereid je goed voor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja écht. Een goede planning is daar al een belangrijk deel van, maar denk bijvoorbeeld ook aan het klaarleggen van outfits, het voorbereiden van sets, het opschrijven van vragen of het maken van notities ter voorbereiding op de meetings en programmaonderdelen van de conferentie. Wil jij jezelf of een artiest promoten? Zorg er dan ook voor dat je hier goed op voorbereid bent. Neem ook deze tips van Joey Suki mee om goed voorbereid ADE in te gaan.
    Hoe beter je voorbereid bent en hoe meer je vooraf al hebt bedacht en uitgezocht, hoe meer werkgeheugen je tijdens ADE over hebt om te besteden aan dingen die op dat moment belangrijk zijn. Een optimale voorbereiding bespaart je dus niet alleen tijd, maar ook veel hersenruimte. Je zult merken dat dit veel meer rust en energie geeft!
  • Stel een auto-reply of out of office bericht in op je mail. Zo hoef jij je tijdens ADE niet bezig te houden met het lezen en beantwoorden van onbelangrijke mails. Dat scheelt ook weer tijd en hersenruimte. Zo kun je je focussen op de belangrijke, urgente berichten. Plan eventueel ook wat tijd in hiervoor (in je planning).
  • Heb jij een dagelijkse self-care routine of productiviteitsroutine? Blijft deze dan ook volgen tijdens ADE. Hierbij kun je denken aan dankbaarheidslijstjes, meditatie, affirmaties, dagelijkse doelen en reflectie etc. Juist op drukke momenten, de momenten dat je hier voor je gevoel geen tijd voor hebt, is het extra belangrijk om deze gezonde gewoontes te blijven volgen.
  • Let op met alcohol en middelen. Waarschijnlijk weet je het zelf ook wel: het nuttigen van alcohol en middelengebruik is niet goed voor je. Ben je er dus bewust van dat dit tot gevolg kan hebben dat je lichaam en mind niet fit zijn. Waak hiervoor en maak altijd bewuste keuzes. Vind je dit moeilijk? Bedenk dan vooraf wat je wel en niet wilt en maak hierover duidelijke afspraken met jezelf. Je kunt ook een accountability partner aanstellen en elkaar hierbij helpen.  
  • Mediteer dagelijks. Hoe minder tijd je hebt om te mediteren, hoe harder je het nodig hebt. Regelmatig mediteren heeft enorm veel positieve effecten. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, maar ook dat je meer rust en headspace krijgt. Een mooi bijkomend effect van meditatie is dat veel mensen zich na het mediteren weer wat meer opgeladen voelen! Dit hoeft niet lang te duren, een meditatie oefening van 4 tot 10 minuten kan al helpen.
    Tijdens ADE zijn er ook verschillende programmaonderdelen hierover. Zo biedt Calmspaces elke dag gratis meditatie en yoga aan. Maak het jezelf makkelijk en zet deze events nu vast in je planning! Zie hieronder een overzicht.

Pas deze tips toe om mentaal fit te blijven tijdens ADE en zo het beste uit je week te kunnen halen. Wil je meer weten over mental health in de dance music industry? Of loop jij of iemand in jouw omgeving tegen problemen of uitdagingen aan? Neem dan contact op met een professional.

Ook wanneer jij geen problemen ervaart maar wel het beste uit jezelf wilt blijven halen in deze bijzondere industrie, is het verstandig om een professional op mentaal gebied aan je team toe te voegen.


Yoga & Meditatie tijdens ADE 2019

Elke dag    
12:00 – 21:00 Meditatie ADE Zen Space: Ademruimte by Calmspaces
Woensdag    
12:00 – 13:15 Yoga ADE Zen Space: Morning Yoga Session by Equal Yoga & The Wong Janice
Donderdag    
07:00 – 08:00 Yoga DEEPHOUSE YOGA X W AMSTERDAM  
19:00 – 20:00 Yoga Flow yoga with DJ class
20:00 – 21:15 Meditatie ADE Sound Meditation
Vrijdag
17:30 – 18:30 Yoga Yoga on the Beat
19:00 – 20:00 Yoga Flow yoga with DJ class
Zaterdag    
13:00 – 14:30 Yoga, meditatie ADE Deep Restorative Session ๑ Yoga, Meditation & Live Music
13:00 – 14:00 Yoga Yoga with beats by DJ Edgar
Zondag
10:00 – 12:00 Yoga DEEPHOUSE YOGA X W AMSTERDAM
13:00 – 14:00 Yoga Yoga with beats by DJ Edgar

Deze gids is samengesteld door Patricia Hermans, prestatiepsycholoog en mental coach voor producers en muzikanten.

Meeten tijdens ADE? Neem gerust contact op!
Bellen gaat sneller: 0653609118

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.