Deze maand (oktober 2017) was het weer tijd voor hét evenement voor de dance music industry: Amsterdam Dance Event. Grote namen, beginnende producers en anderen die in de music industry werken, kwamen voor één week bij elkaar op ADE.
Een belangrijke week voor iedereen in de muziekwereld. Niet alleen door alle leuke feestjes, maar vooral ook door de interessante programmaonderdelen om de feestjes heen. De panels, workshops, documentaires en meet-and-greets. Ik vond het erg mooi om te zien dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan de mentale kant van het vak. Als producer krijg je met allerlei uitdagingen te maken. Je moet dag en (vooral) nacht werken, je bent veel van huis en er wordt van alle kanten aan je getrokken. De bijzondere omstandigheden waarin je werkt, maken het erg moeilijk om je balans te houden en fit te blijven. Het is dan ook niet gek dat mentale problemen vaker voorkomen onder mensen die in deze branche werkzaam zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor de producers en muzikanten, maar voor iedereen die werkzaam is in de music business.
Toegevoegde waarde
In zowel de geplande programmaonderdelen als persoonlijke gesprekken met producers, bleek de toegevoegde waarde die een artiestenpsycholoog kan hebben. Er is behoefte aan iemand met de juiste kennis en wetenschappelijke achtergrond, die ook ervaring heeft met muziek maken.
Als muzikant zit je namelijk niet te wachten op een psycholoog die de oorzaak meteen legt bij dat drankje dat je af en toe pakt voor een show, zonder te kijken naar de reden daarvoor, de omstandigheden en hoe je daar op een goede manier mee kunt omgaan. Of die je vertelt dat je ‘maar gewoon wat vrolijkere muziek moet spelen’; om maar enkele voorbeelden te noemen die tijdens ADE voorbij kwamen.
Problemen oplossen en voorkomen
Wel vind ik het jammer dat de focus vooral ligt op de problemen. Er wordt nog weinig gekeken naar wat psychologie zou kunnen doen om die problemen op te lossen of zelfs voorkomen. Een prestatiepsycholoog kan je zelfs helpen het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt dan je al bent. Je hoeft dus echt geen problemen te hebben om naar een psycholoog te gaan. Of anders gezegd: als je naar een psycholoog gaat, betekent dat dus niet dat je problemen hebt.
Desondanks ben ik erg blij dat er meer en meer aandacht besteed wordt aan de mentale kant van het vak. Dit helpt mee aan het bespreekbaar maken en het doorbreken van het taboe.
Documentaires
Wat ook bijdraagt aan het doorbreken van het taboe, is dat grote namen in de dj wereld hun ervaringen beginnen te delen. De producers, de artiesten zelf praten over hun mentale problemen. Dit doen ze bijvoorbeeld in documentaires. Tijdens ADE mocht ik aanwezig zijn bij 2 vertoningen van documentaires op het gebied van mental health in EDM scene: de première van WHY WE DJ – SLAVES TO THE RYTHM in de Youtube Lounge en de voorvertoning van AVICII: TRUE STORIES in Pathé.
De andere kant van de medaille
Beide documentaires laten zien dat er een andere kant zit aan het succes en de roem die we altijd zien. Ze belichten de keerzijde die dit vak kan hebben. Ook geven ze de uitdagingen, de valkuilen weer. De film van Avicii laat ook zien dat veel mensen het helaas nog niet begrijpen als het mentaal even wat minder gaat. Hopelijk zal de aandacht voor de mentale gezondheid in de dance music industry hier verandering in brengen. In de DJSounds-docu WHY WE DJ worden niet alleen voorbeelden van mentale problemen getoond, maar worden voorzichtig ook oplossingen aangedragen.
WHY WE DJ – SLAVES TO THE RYTHM is hieronder te bekijken. AVICII: TRUE STORIES is te zien op Netflix.
Tot slot
Heel kort gezegd: dit vak brengt enorme uitdagingen en risico’s met zich mee. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven, om te doen waar jij zelf gelukkig van wordt en om op je gezondheid te letten, zowel fysiek als mentaal. Dit kan met begeleiding van een professional. Want laten we eerlijk zijn, we zouden allemaal wel de nieuwe top dj van de wereld willen zijn, maar niet kost wat kost, niet ten koste van jezelf. Jij en je (mentale) gezondheid zouden voorop moeten staan.
** Update 20-4-2018: terwijl ik dit artikel aanpas (de docu AVICII: TRUE STORIES is al een tijdje niet meer in de bioscoop en sinds kort te zien op Netflix), bereikt het trieste bericht me dat Tim Bergling, Avicii, op 28 jarige leeftijd is overleden.