OVER STALEN ZENUWEN

Praktijk voor artiesten- en prestatiepsychologie

Stalen Zenuwen staat in het teken van mentale aspecten van het artiestenbestaan. Hiervoor brengt Stalen Zenuwen sportpsychologie, prestatiepsychologie en artiestenpsychologie samen. Musici, zangers en andere performers zijn hier dan ook aan het juiste adres. Op de blog vind je regelmatig nieuwe artikelen over artiesten, hun mentale uitdagingen én hoe je als artiest optimaal kunt presteren. Ook zijn er mogelijkheden voor coaching.

De focus ligt op de mentale kant van performen. Stalen Zenuwen is er voor de professional, de gedreven amateur en de student (bijv. conservatorium of andere kunstopleiding). Ook anderen in de entertainment branche, zoals managers, dirigenten en ouders, kunnen bij Stalen Zenuwen terecht.

Sport- en Prestatiepsychologie

De entertainment industrie is een veld waarin goed gepresteerd dient te worden, waar de prestatiedruk hoog ligt. Het is belangrijk om optimaal te presteren op de momenten die er echt toe doen. Ook is het belangrijk te kunnen omgaan met tegenslagen. Dat is waar prestatiepsychologie om gaat: door het trainen van mentale vaardigheden kun je het beste uit jezelf halen, je ambities waarmaken én op de juiste momenten optimaal presteren. Ook het optimaliseren van je omgeving kan hierbij helpen.

De definitie die de APA (American Psychological Association) geeft voor prestatiepsychologie luidt:

"Performance psychology is the study and application of psychological principles of human performance to help people consistently perform in the upper range of their capabilities and more thoroughly enjoy the performance process. Performance psychologists are uniquely trained and specialized to engage in a broad range of activities, including the identification, development, and execution of the mental and emotional knowledge, skills, and abilities required for excellence in performance domains; the understanding, diagnosing, and preventing of the psychological, cognitive, emotional, behavioral, and psychophysiological inhibitors of consistent, excellent performance; and the improvement of performance environments to facilitate more efficient development, consistent execution, and positive experiences in performers."

Omdat het al ruim wordt toegepast in de topsport, wordt dit vaak sportpsychologie genoemd. Prestatiepsychologie kan gezien worden als sportpsychologie voor muzikanten, zangers, dansers, musici, acteurs en andere creatievelingen.

Prestatiepsychologie helpt alle presteerders, zodat ze consequent op de toppen van hun kunnen presteren en hier met volle teugen van genieten. De kennis die topsporters en hun coaches al jarenlang toepassen, is dus ook te gebruiken in de performing arts. Zo ook zangers, dansers, musici, acteurs en andere creatievelingen.

Het beste uit jezelf halen & je talent ontwikkelen

Ambities waarmaken

Optimaal presteren op de belangrijke momenten

Artiestenpsychologie

Artiest is een breed begrip. In mijn ogen is een artiest iemand die in brede zin optreedt voor een publiek, met name in de entertainmentbranche. Bij deze groep horen podiumkunstenaars, zoals dansers, zangers, musici en acteurs, maar ook andere creatievelingen, zoals presentatoren, dj's en entertainers.

Al zijn artiesten ook gewoon mensen, het optreden voor een publiek brengt wel een aantal specifieke aspecten met zich mee. Hierbij kan gedacht worden aan podiumangst, writersblock, omgaan met fans en een leven in de spotlight. Ook middelengebruik en andere verleidingen zijn in de entertainmentbranche wellicht wat relevanter dan in andere werkgebieden. Artiestenpsychologie richt zich op dergelijke mentale aspecten van het artiestenbestaan.

Omgaan met druk, roem en fans

Creativiteit

Verleidingen weerstaan

Nederlands Instituut van Psychologen

Patricia is lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP, lidmaatschapsnummer 221087), houdt zich aan de beroepscode en valt onder het verenigingstuchtrecht van het NIP.

Verantwoordelijkheid

Integriteit

Respect

Deskundigheid