MENTAAL STERK

Mentale training
voor zangers, musici en performers

Haal meer uit jezelf met de vaardigheden die je niet op de (muziek)school leert maar wél nodig hebt voor succes als muzikant!

In deze training leer je de tools en technieken uit de Sport- en Prestatiepsychologie, die voor performers het meest effectief zijn.

Wil jij het beste uit jezelf halen? Ben jij er klaar voor om je dromen waar te maken? Wil je mentaal sterk en weerbaar zijn? Wil je nóg meer genieten van jouw talent? Dan is de individuele training Mentaal sterk wat voor jou.

Wat

Train je mentale vaardigheden en haal het beste uit jezelf.

Wanneer

Kies zelf de startdatum bij je aanmelding.

Waar

De online leeromgeving van Stalen Zenuwen.

 

Mentaal sterk is de online training voor zangers, musici en andere performers die hun prestaties en spelplezier willen verbeteren, door aan de mentale kant te werken. In deze mentale training leer je de mentale vaardigheden en technieken die voor performers het meest effectief zijn. Hierdoor zul je je talent optimaal ontwikkelen én kun je het beste van jezelf laten zien op de belangrijke momenten.

Elke week ga je in de digitale leeromgeving aan de slag met nieuwe uitleg en oefeningen. In de maandelijkse 1-op-1 sessies gaan we nog dieper op de zaken in en zorgen we ervoor dat jij hetgeen je in de online modules hebt geleerd, ook echt in de praktijk kunt toepassen.

Na het volgen van deze training...

haal jij het beste uit jezelf.

ben je mentaal weerbaar.

zul je je talenten optimaal ontwikkelen.

kun je goed omgaan met tegenslagen en uitdagingen.

heb je betere focus en concentratie.

kun je optimaal presteren op belangrijke momenten.

JA, DIT WIL IK!

Dit krijg je bij de training:

✓ Online leeromgeving met video’s, uitleg en opdrachten

In de online leeromgeving vind je alles wat jij nodig hebt. De online lessen bestaan uit een mix van video's, tekst, vragen en opdrachten. Zo leer je welke tools er zijn en hoe die precies werken. Vervolgens ga je ook meteen aan de slag met opdrachten om alles echt in de praktijk te gaan brengen. Ook krijg je bij elke module een voorgestelde planning en tips hoe je e.e.a. het beste kunt aanpakken.

✓ Prestatiepsychologische testen

Je hebt het vast wel eens gemerkt: de 'gouden tip' van een medemuzikant deed voor jou helemaal niets... Dit komt doordat niet alles voor iedereen op dezelfde manier werkt. Onderdeel van de mentale vaardigheden is dan ook: meer inzicht krijgen in wat voor jou werkt. Pas als je dat weet, kun je optimaal gebruik gaan maken van alle tools die er zijn. Om er precies achter te komen hoe het voor jou zit, doen we tijdens deze training enkele prestatiepsychologische testen, zodat jij de tools en vaardigheden straks optimaal kunt inzetten!

✓ Oefeningen voor in de repetitieruimte 

Om je mentale vaardigheden te trainen zul je ook echt in de praktijk aan de slag moeten. Je moet echt gaan doen. Juist door de vaardigheden in de oefenruimte te gaan trainen, zul je merken dat je vooruitgang boekt. Daarom krijg je ook regelmatig huiswerk mee tijdens deze training: oefeningen de je met je instrument moet gaan doen. Hoe de oefeningen er precies uit zien varieert. De ene keer is dit in de vorm van een audio-oefening, de andere keer een werkblad dat je moet invullen tijdens het spelen van jouw favoriete stuk.

✓ 1-op-1 coaching 

Om ervoor te zorgen dat jij de begeleiding krijgt die je nodig hebt om het optimale uit deze training te halen, krijg je maandelijks individuele coaching. Hierin gaan we écht de diepte in. Je hebt de mogelijkheid om vragen te stellen en ik help je bij alle uitdagingen die op je pad komen. Bovendien geeft de individuele coaching een stok achter de deur om écht aan de slag te gaan.

Ervaringen

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zanger
"Ik heb deze training gedaan als voorbereiding op mijn eindexamenconcert en het heeft een enorm verschil gemaakt! Ik ben nu heel tevreden over hoe ik er stond en hoe het ging, totaal anders dan tijdens mijn andere examens en optredens."
Singer-songwriter

"Ik voel me veel zekerder over het optreden doordat ik nu zoveel tools ter beschikking heb. Echt heel fijn. Volgens mij heb ik ‘t al eerder gezegd maar ze zouden jou echt een (bij)vak moeten geven op het conservatorium! Dit zijn zulke belangrijke dingen voor artiesten…"

Pianist

"Ik heb enorm veel van Patricia geleerd. De training was echt eye-opening!"

Over de trainer

Patricia is artiestenpsycholoog en prestatiepsycholoog. Haar grote passies zijn muziek en anderen helpen het beste uit zichzelf te halen. Daarom heeft ze zich gespecialiseerd in de mentale training van muzikanten zoals zangers, instrumentalisten en producers.

"Topsporters weten het al jaren: om op de toppen van je kunnen te presteren, is het belangrijk je mind te trainen. Dit geldt ook voor performers, zoals muzikanten en andere artiesten. Gedurende en na mijn opleiding in sport- en prestatiepsychologie heb ik me daarom gespecialiseerd in prestatiepsychologie voor artiesten. Daarnaast maak ik zelf muziek en sta ik regelmatig op het podium.

Inmiddels heb ik al vele muzikanten mogen helpen bij het trainen van hun mentale vaardigheden: van conservatoriumstudenten tot dj's op Tomorrowland, internationaal toerende artiesten en Grammy-genomineerde muzikanten.

Met deze online training zijn de waardevolle tools die zij gebruiken om het beste uit zichzelf te halen, nu ook voor jou toegankelijk!"

 

De modules

Doelen stellen

Doelen stellen doen we allemaal wel, maar hoe kun je je doelen zodanig stellen dat je ze ook gaat behalen? Dat ze je helpen om nóg meer uit jezelf te halen? Dat ze bijdragen aan béter presteren, in plaats van dat je er slechter door gaat presteren omdat je meer druk voelt? De manier waarop jij doelen stelt, heeft namelijk invloed op je motivatie, mindset en prestaties. Uit onderzoek en praktijk blijkt dat veel muzikanten al wel ervaring hebben met doelen stellen, maar nog nooit de meest helpende manier geleerd hebben. Sterker nog: veel muzikanten doen dit van nature op de verkeerde manier, waardoor ze minder bereiken én minder goed in hun vel komen te zitten.

Mindset

Jouw mindset is één van de krachtigste tools om het beste uit jezelf te kunnen halen. De manier waarop jij denkt, heeft namelijk overal invloed op. Wanneer je als muzikant aan alle mogelijke vaardigheden en technieken werkt, maar níet aan je mindset, dan zal dit altijd in de weg blijven zitten. Als je manier van denken niet goed is, zul je niet bereiken wat je in je hebt, hoe hard je er ook aan trekt. Wil jij het beste uit jezelf halen, op de juiste momenten optimaal presteren en een duurzame, succesvolle carrière in de muziekwereld? Dan is het trainen van jouw mindset essentieel!

Spanning & Emoties

We kennen allemaal wel het gevoel van zenuwen voor een optreden, of dat nu helpende zenuwen zijn of echt flinke podiumangst. Maar wist je ook dat niet alleen een teveel aan spanning, maar ook een te weinig aan spanning ervoor kan zorgen dat jij minder lekker op het podium staat? En dat de meeste muzikanten blijven proberen om vooral met ontspanningsoefeningen hun spanning weg te krijgen, maar dat dit vaak averechts werkt? En dat ook de emoties van de nummers die je speelt, invloed hebben op jouw prestaties? In deze module leer je hoe jij kunt omgaan met spanning en emoties en hoe je ze kunt gebruiken om op het podium te laten zien wat jij in huis hebt.

Focus

Hoe kan ik met meer focus op het podium staan? Hoe houd ik mijn aandacht erbij in de studio? En wat kan ik doen om ‘er weer in te komen’ als ik afgeleid ben? In deze module staat het thema focus centraal. Je ontdekt hoe jouw brein werkt – omdat dit voor iedereen anders is, testen we hoe dit voor jou is - en hoe je dit kunt inzetten voor betere concentratie in de studio, op het podium en in de oefenruimte.

Mentaal oefenen

Kun jij al visualiseren? Zodanig inbeelden dat je aan het spelen bent, dat je elke beweging voelt, elk geluidje hoort en elk detail ziet? Visualiseren is een geweldige vaardigheid die iedere muzikant zou moeten gebruiken. Als je deze vaardigheid onder de knie hebt, kun je hiermee: je zelfvertrouwen vergroten, voorbereiden op belangrijke optredens en audities, effectiever studeren én sneller in de flow raken op het podium! Visualiseren is een magische vaardigheid, áls je het op de juiste manier doet.

Mentaal plan

Werk jij al met een mentaal plan? Dit is een onmisbare tool voor elke muzikant die wil dat een optreden of auditie goed gaat. Je kunt tot in den treure oefenen en voorbereiden, maar toch lukt het muzikanten vaak niet om op die spannende momenten de juiste dingen te doen. Of het nu gaat om mentale of muzikale vaardigheden. Daarvoor bestaat mentaal plan: door op de juiste manier een mentaal plan te maken, kun je alle vaardigheden die je wilt toepassen ook daadwerkelijk integreren in je performance. In de woorden van één van de deelnemers: "dat mentaal plan is echt goud, ik weet nu precies wat ik moet doen, óók wanneer alles even anders loopt."

Evalueren

De laatste vaardigheid die we trainen is evalueren. Dit is namelijk een essentieel onderdeel van je ontwikkeling als artiest. Maar, dan is het wel belangrijk om het op de juiste manier te doen. Wanneer je dit onder de knie krijgt, zul je merken dat je met veel meer plezier het podium op én af stapt. Dat je niet meer blijft piekeren over die ene fout. Dat het ineens leuk is om met anderen na te praten over een optreden in plaats van dat het je energie kost. En vooral: dat je je met plezier blijft ontwikkelen en nóg sneller beter wordt in jouw vak.

Veelgestelde vragen

 

Hoe zie de maandelijkse coaching eruit? Is dat een groepssessie?

Veel online trainingen en cursussen waar coaching bij zit, doen coaching-calls met alle deelnemers samen. Het wordt dan meer een workshop, of meekijken met de sessie van iemand anders, dan dat je zélf begeleid wordt. Daarom doen we dat bij Stalen Zenuwen anders. De coaching bij deze online training is écht individuele coaching. Zo krijg je de begeleiding die je nodig hebt om zo veel mogelijk uit de training te halen.

De maandelijkse coaching is echt 1-op-1 en biedt de ruimte om samen nog meer diepgang te zoeken. De eerste sessie is een kick-off en is erop gericht om zo goed mogelijk van start te gaan. De laatste sessie reflecteren we op wat jij hebt geleerd en wat je nog nodig hebt en kijken we vooruit, zodat je zult blijven groeien. Alle sessies daartussenin werken we aan waar jij nog extra behoefte aan hebt binnen de training.

Weten andere deelnemers dat ik deze training volg?

Bij Stalen Zenuwen vinden we vertrouwelijkheid heel belangrijk. Daarom zullen we nooit zomaar namen delen van cliënten of deelnemers van trainingen. Ook in de online leeromgeving kun je niet zien wie de andere deelnemers van de training zijn.

Is het mogelijk om deze cursus zonder 1-op-1 gesprekken te volgen?

In principe is de online training zelfstandig te doorlopen, dus zonder 1-op-1 gesprekken. Je kunt er dus voor kiezen om de training te kopen en geen 1-op-1 gesprekken te plannen, echter brengt dit niet altijd de gewenste resultaten. De praktijk (en mijn achtergrond in onderwijs- & talentontwikkeling) leert ons dat de meeste musici het beste leren wanneer ze de training in de aangeboden blended variant volgen. Daarmee bedoel ik: de combinatie tussen online modules en persoonlijke gesprekken. Door elkaar 1x per maand te zien, heb je de ruimte om zelf lekker met de modules aan de slag te gaan, maar zit er ook niet te lang tussen de coachingsgesprekken. Na deze training jarenlang gegeven en doorontwikkeld te hebben, blijkt maandelijkse coaching voor de meeste artiesten optimaal te zijn.

Is het mogelijk om extra 1-op-1 coaching te krijgen bij de training?

Dat kan zeker! Bij de training zit sowieso al maandelijkse 1-op-1 coaching, maar als jij het uiteindelijk toch fijner vindt om bijvoorbeeld om de week 1-op-1 te zitten, of om na de training nog even door te gaan met coaching, dan kun je altijd extra afspraken bijboeken.

Weet je nu al dat jij liever tweewekelijks coaching wil dan maandelijks? Dan kun je ervoor kiezen om de training te volgen met intensievere begeleiding. Hierbij hebben we een 1-op-1 kick-off, zien we elkaar gedurende de training om de week (i.p.v. maandelijks) en plannen we ongeveer 2 maanden na afloop een opfris-sessie. Je houdt dan ook tot die tijd toegang tot de online leeromgeving. Ook heb je tussendoor alle mogelijkheid om vragen te stellen per mail/chat. Neem contact op om je aan te melden.

Zouden we even kunnen overleggen wat voor mij de beste keuze is?

Natuurlijk kan dat! Ik kijk graag met je mee om te ontdekken of deze training voor jou geschikt is.

Klik hier om een gratis gesprek te plannen, dan onderzoeken we samen of een online training iets voor jou is!

Investering

Normaal zou je voor een 1-op-1 traject van 14 weken €679 betalen. Kosten voor deze training bedragen slechts 679 397,- excl. btw. Je kunt betalen met iDeal of Bancontact.

* Voor studenten (conservatorium of Hogeschool voor de Kunsten) geldt een gereduceerd tarief, op vertoon van een geldig bewijs van inschrijving. Gebruik bij aanmelding de code student. Voor aanvang van de training dient een geldig bewijs van inschrijving getoond te worden.

Bij je aanmelding kun je direct je eerste afspraak inplannen. Aanmelden kan via deze pagina. Heb je nog vragen? Of volg je liever een traject op maat? Neem gerust contact op.

397
,-
Dit is de totale investering (excl. btw)
0
weken
Zo lang duurt de training

Your mind is your greatest power. Use it well.