Zo sluit je het jaar gelukkig af!

Een goede manier om te reflecteren op 2019

Het einde van het jaar is een bijzondere periode. Een periode vol met kerstoptredens, familiebezoeken en voorbereidingen van nieuwjaarsconcerten. Het is ook de tijd van warme chocomel met slagroom, cadeautjes en kerstmuziek.

Daarnaast is het een mooi moment voor het terugkijken op het afgelopen jaar en van vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Maar voordat je doelen gaat stellen voor 2020, is het belangrijk om te reflecteren op 2019.

Waarom zou je reflecteren op het jaar?

Reflecteren op 2019 helpt je bij het stellen van doelen voor 2020, maar er zijn nog veel meer redenen om te reflecteren op het afgelopen jaar. Zo is evaluatie en reflectie goed voor je ontwikkeling en je mindset én draagt het bij aan welzijn en geluk!

Volgens verschillende studies kan het terugdenken aan dingen die je hebt meegemaakt positieve mentale effecten hebben, die langdurig kunnen aanhouden. Hierbij maakt het uit waar je aan denkt en op welke manier je dit doet. Zo kan het reflecteren op je doelen bijvoorbeeld erg nuttig zijn voor je persoonlijke en muzikale ontwikkeling, maar is dat niet altijd goed voor je welzijn.

Hoe kun je wél goed reflecteren op het jaar ?

Vijf a tien minuten reflecteren op een gebeurtenis kan al helpen. Volg hierbij de volgende stappen:

 1. Was er afgelopen jaar een gebeurtenis waarbij je een probleem hebt opgelost? Een uitdaging hebt overwonnen? Of een gebeurtenis die jou als persoon heeft gevormd tot wie je nu bent?
 2. Denk aan deze gebeurtenis en de gedachten en gevoelens die je daarbij had.
 3. Pak pen en papier en schrijf m.b.v. de volgende vragen je reflectie op deze gebeurtenis op:
  • Wie waren bij deze gebeurtenis betrokken?
  • Wat was de uitkomst?
  • Hoe voelde je je over jezelf?
  • Wat heb je ervan geleerd?

Onderzoek wees uit dat het erg nuttig is om op deze manier te reflecteren op gebeurtenissen die gaan over persoonlijke ontwikkeling, over het oplossen van problemen en over het vormen van je identiteit. Dit zorgt namelijk voor meer zelfvertrouwen, zingeving en geluk.

Dit komt niet door het denken aan de gebeurtenissen, maar juist door het reflecteren hierop. Het is dus erg belangrijk dat je bij het reflecteren alle bovenstaande stappen doorloopt. Dit werkt het beste wanneer je dit opschrijft. Erover schrijven of praten is vele malen effectiever dan erover nadenken.

Wanneer je gaat terugkijken op 2019, reflecteer dan dus niet alleen op je doelen van het afgelopen jaar. Neem vooral ook de tijd om te reflecteren op specifieke gebeurtenissen waarbij je een probleem oploste, een uitdaging overwon of gebeurtenissen die jou hebben gevormd tot de persoon die je nu bent. Pak pen en papier en schrijf je reflectie op. Dit draagt bij aan je ontwikkeling en aan gevoelens van geluk. Zo sluit je 2019 op een goede manier af en ga je met een goed gevoel 2020 in!


Door: Patricia Hermans

Patricia Hermans is artiesten- en prestatiepsycholoog en helpt artiesten het beste uit zichzelf te halen.

Wordt 2020 JOUW JAAR?

Bekijk de mogelijkheden of neem contact op.


Deel op FacebookTwitter of LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.