Hoe maak je tracks sneller af?

5 tips voor een betere workflow voor producers

Door: Koen van Dalfsen

Het produceren van muziek is iets bijzonders. Het ene moment heb je een leeg project voor je, om het volgende moment een track te produceren die daarvoor nog nooit bestaan heeft. Het is helemaal mooi als je mensen weet te raken met jouw muziek. Het is daarom zonde als jouw tracks de oren van anderen nooit bereiken omdat het niet lukt tracks af te maken.

Het overkomt de besten. “The hardest part for me is to finish a track. I start new projects all the time”, aldus Martin Garrix. Hoe zorg je er dan voor dat je doorgaat wanneer je vastloopt en dat je wel sneller tracks afmaakt?

Op internet is er veel aandacht voor de technische kant van produceren en muziektheorie. Er is echter een ander aspect minstens zo belangrijk bij produceren, namelijk je workflow. Jouw manier van werken bepaalt of je mensen gaat bereiken met je muziek. Met een verkeerde workflow loop je steeds vast en maak je tracks niet af. Gelukkig kun je je workflow ontwikkelen. In deze blog zal ik je voorzien van vijf tips die jou helpen sneller te werken en zodoende meer tracks af te maken.

1. Leg je mobiel weg en doe je internet uit

Wie elektronische muziek maakt, koestert de momenten van optimale concentratie. Dit zijn de momenten waarin we onze beste muziek maken. Je voegt het ene na het andere element toe en de muziek schrijft zich als het ware vanzelf. Deze momenten van optimale concentratie zijn zeldzaam. Het is zonde als je door afleiding uit die focus wordt gehaald.

Twee van de grootste bronnen van afleiding voor producers zijn mobiele telefoons en internet. Uit onderzoek blijkt dat een mobiele telefoon die op je bureau ligt zorgt voor een verminderde prestatie, zelfs als die uit is! Wanneer je tijdens het produceren constant berichten binnenkrijgt, verlies je focus en werk je minder efficiënt. Doe je mobiel uit en leg hem uit het zicht. Doe ook je internet uit, dan word je niet in de verleiding gebracht je email of social media te checken. Zonder de afleiding van je mobiel en internet zul je meer concentratie hebben en dus sneller tracks afmaken.

2. Probeer eens een andere werkwijze

Elke producer gaat anders te werk. Er zijn immers duizenden verschillende soorten hardware, om nog maar te zwijgen over alle plug-ins. Met al deze mogelijkheden kun je op twee manieren omgaan. Ofwel je gaat heel vrij te werk en probeert allerlei verschillende plug-ins en soorten hardware, ofwel je gaat heel gestructureerd te werk en probeert bijvoorbeeld alles uit één synth te halen. Beide methodes kunnen tot unieke ideeën leiden. Wanneer je echter te veel vasthoudt aan een methode, kan dit ervoor zorgen dat je vastloopt. Wanneer je vastloopt en geen inspiratie hebt, helpt het om van werkwijze te wisselen.

Als je bijvoorbeeld veel verschillende synths gebruikt, probeer dan eens een hele track met één synth te maken. Ga opzoek naar alle mogelijkheden met deze synth. Je zult zien dat je tot hele andere sounds komt dan waar je voorheen op kwam. Produceer je juist alleen maar met een beperkt aantal synths en samplepacks, pak er dan eens een aantal nieuwe synths en samplepacks bij en ga daarmee experimenteren. Je zult zien dat je tot bijzondere combinaties komt waar je voorheen nooit op was gekomen! Door te wisselen van werkwijze zul je minder vaak vastlopen en sneller tracks afmaken.

3. Creëer je eigen bibliotheek

Elke producer maakt het mee: eindeloos scrollen door samplepacks of presets van plug-ins. Je zoekt die ene kick. Eindeloos scroll je door een lijst kickdrums. De geluiden vliegen je om de oren. Na de honderdste kick aangeklikt te hebben, ben je er helemaal klaar mee. Je besluit aan een ander project te gaan werken.

De eindeloze zoektocht naar de juiste sound kun je voorkomen door je samples, plug-ins en presets te organiseren in je eigen bibliotheek. Zo heb je een minimale inspanning nodig om de ideale sound te vinden. Hoewel het niet altijd het leukste werk is om te doen, levert het je erg veel op. Ook Deadmau5 werkt zo. Het beste kun je een bibliotheek maken op momenten dat je weinig tijd of inspiratie hebt. Op momenten dat je wel inspiratie hebt, zul je zien dat je hierdoor veel sneller werkt en niet onnodig tijd zit te verdoen met zoeken naar de juiste sound.

4. Werk met doelen

Als je nog geen doelen stelt tijdens het produceren, begin er dan direct mee. Ze zorgen ervoor dat je gericht je prestatie verbetert en je ontwikkeling bijhoudt. In de topsport wordt dit veelvuldig toegepast en ook in de muziek is dit erg belangrijk. Het is verleidelijk om achter je computer te gaan zitten en lekker muziek te maken. Dit werkt prima als ontspanning, maar als je sneller tracks wilt afmaken heb je meer richting nodig. Die richting krijg je door doelen te stellen.

Hoewel het stellen van doelen eenvoudig klinkt, is het lang niet altijd zo makkelijk. Hoe stel je een duidelijk doel op het gebied van muziek? Zorg er in ieder geval voor dat:

… het voor iedereen duidelijk is wanneer je je doel behaald hebt;
… je doel uitdagend is. Een vuistregel is dat er ongeveer 50% kans is dat je je doel haalt;
… je doelen voor verschillende termijnen stelt. Begin bijvoorbeeld met een doel voor over een jaar en deel dat doel op in kleinere doelen.

Je zult merken dat het opschrijven van sterke doelen meteen motivatie geeft om te gaan produceren!

5. Vraag feedback

Ken je dat? Je zit tot laat te produceren en je hebt het idee dat je de beste track ooit hebt gemaakt. De volgende dag word je wakker en open je enthousiast het project van de avond ervoor. Je drukt op play, maar in plaats van dat je een meesterwerk hoort, klinkt het nergens naar. Had het niet een hoop tijd gescheeld als je gelijk al feedback had gehad?

Feedback van andere producers is essentieel. Soms kan een suggestie van de juiste persoon net het zetje geven waardoor je je track af maakt. Ga daarom eens een samenwerking aan met een andere producer. Wissel tracks uit en geef elkaar tips. Nog beter is het als je samen de studio induikt. Dan krijg je naast feedback ook inzicht in de workflow van een ander.


Wil jij als producer een betere workflow? Wil je sneller tracks afmaken? Of wil je meer leren over hoe jij prestatiepsychologie kunt gebruiken om nóg beter te worden dan je al bent? Bekijk de mogelijkheden bij Stalen Zenuwen of neem contact op.

Eén reactie

  1. Pingback: Hierdoor lukt het je niet om te focussen | Stalen Zenuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.