Aandacht voor podiumangst in Psychologie Magazine

Aandacht voor podiumangst

“het taboe moet eraf, plankenkoorts is niet iets om je voor te schamen”

Deze maand wordt in Psychologie Magazine aandacht besteed aan een heel belangrijk onderwerp: podiumangst. In het artikel ‘Bang voor de bühne’ staan interviews met een aantal artiesten die last hebben van podiumangst: een danser, acteur, violist, zanger en pianist. Prachtig hoe zij zich hierover openstellen.

Eigenlijk is het heel normaal om zenuwen te hebben voor een optreden. Toch is het een onderwerp waar niet graag over gepraat wordt. Iets waar mensen zich voor schamen. Heel gek eigenlijk, als je weet dat ruim 70% van de muzikanten last heeft van zenuwen rond optredens.

Het taboe rond podiumangst

Zenuwachtig zijn is één ding, maar als anderen weten dat je last van zenuwen is dat misschien nog wel erger, aldus vele artiesten. Vaak durven mensen dan ook niet met anderen te bespreken dat ze last van zenuwen voor een optreden hebben. Heel jammer. Als je met anderen praat over je zenuwen, zul je waarschijnlijk merken dat je echt niet de enige bent. Dit alleen al kan veel rust geven, maar het kan ook helpen bij het overwinnen van plankenkoorts.

Ook een deelnemer van onze groepstraining Je zenuwen de baas! merkte dit: “mijn omgeving weet het en nu hoor ik dat meerdere muzikanten uit mijn orkesten aan de pillen zitten voor een concert. Dan liever een training!”

Zoals psychiater Esther van Fenema terecht zegt: “het taboe moet eraf, plankenkoorts is niet iets om je voor te schamen.” Hopelijk draagt dit artikel bij aan het doorbreken van het taboe rond podiumangst.

Ervaringen met plankenkoorts

5 artiesten vertellen in Psychologie Magazine over hun ervaringen met plankenkoorts, zoals zorgen over wat het publiek zal vinden. Zo geeft danseres Cecilia Moisio aan: “Mijn angst is niet zozeer dat ik mijn passen of tekst vergeet. (…) Waar ik vooral bang voor ben, is dat de zaal niet positief zal reageren.” De positieve kanten van zenuwen worden ook belicht: “uiteindelijk heb ik die spanning, die adrenaline ook nodig. Die brengt me in een flow”.

Lees het hele artikel hier of in Psychologie Magazine 10 (augustus 2018).

Plankenkoorts, wat doe je eraan?

Om te podiumvrees te voorkomen, is een goede voorbereiding essentieel. Helaas weten veel musici niet hoe ze dit kunnen doen, zo blijkt uit onderzoek. Jammer, want vaak kan de juiste muzikale en mentale voorbereiding ervoor zorgen dat je geen last krijgt van zenuwen voor het optreden.

Om van plankenkoorts af te komen, hebben de geïnterviewde artiesten verschillende dingen geprobeerd. Bètablokkers, oefeningen, therapie… Wat het meest effectief is, verschilt per persoon en per type podiumangst.

 

Wil jij plankenkoorts overwinnen of voorkomen dat je last krijgt van zenuwen voor een optreden? Een artiesten- en prestatiepsycholoog is gespecialiseerd in de mentale kant van performen en kan je hierbij helpen. Bekijk de mogelijkheden bij Stalen Zenuwen of neem contact op.


Deel op FacebookTwitter of LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.