5 celebrities over hun podiumangst

Optreden. Een podium krijgen om jouw talent te delen. Het kan je een geweldig gevoel geven, maar het kan je ook andere dingen laten ervaren. Allerlei gedachten over wat het publiek van je optreden zal vinden, versnelde ademhaling, black-out, trillende armen, klamme handen, een knoop in je maag, etc. Herken je dat? Dan ben je zeker niet de enige! Verschillende studies tonen aan dat tot 72% van de muzikanten last heeft van podiumangst. Bovendien worden niet alleen musici hierdoor geplaagd, maar ook acteurs, sprekers en andere podiumkunstenaars. Er zijn ook veel celebrities met podiumangst.

Podiumangst, plankenkoorts, red light fever, podiumvrees, performance anxiety… Hoe je het ook wilt noemen, het is iets waar iedere artiest – direct of indirect – mee te maken krijgt.


Helaas durft niet iedereen open te zijn over het ervaren van podiumangst. Dit is helemaal nergens voor nodig, want het is een heel normale reactie om zenuwachtig te worden voor een optreden. Het taboe op podiumangst kan er zelfs voor zorgen dat je zenuwen erger worden. Dat je je zo druk gaat maken om deze zenuwen, dat je er juist meer last van krijgt.

Dus, tijd om het taboe te doorbreken! Eerder schreef ik al over de ervaringen met podiumangst van Jim Carrey, Barbra Streisand, Camila Cabello, James Cordon en Benedict Cumberbatch. De volgende artiesten hebben ook last van podiumangst en zijn niet bang om erover te vertellen:

Shania Twain

Shania Twain had al op jonge leeftijd last van podiumangst. Wat haar helpt? De acceptatie dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. “As long as the fans go home happy and they can live with my imperfections, I think we’re all good.”

Nicole Kidman

Inmiddels geniet Nicole Kidman er met volle teugen van om op een podium te staan, maar dat is niet altijd zo geweest. Zo werd ze altijd eerst enorm enthousiast voor een show, om vervolgens overvallen te worden door podiumangst. Dat vreselijke gevoel, dat enorm nerveus zijn terwijl je in de coulissen staat en binnen enkele momenten het podium op moet, kent ze maar al te goed…

Andrea Bocelli

Ook Andrea Bocelli kan enorm zenuwachtig worden voor een optreden. Toe hij nog in pianobars speelde, had hij hier veel minder last van. Zijn publiek was dan veel meer hun eigen ding aan het doen. Als hij een eigen concert geeft, waarbij de mensen echt speciaal voor hem komen, voelt hij de druk van het optreden veel meer.

Adele

Adele maakt er geen geheim van dat ze regelmatig last heeft van podiumangst. Ze wordt vooral zenuwachtig wanneer ze voor een groot publiek moet optreden. Zo heeft ze een lange periode de regel gehad niet op festivals te spelen omdat ze daarbij het einde van de zaal niet kon zien en het gevoel van zo’n groot publiek haar te veel podiumangst gaf. Angst dat ze het niet goed genoeg doet, dat ze de verwachtingen niet kan waarmaken…

https://www.youtube.com/watch?v=2WMxlwSGjwA

Julia Michaels

Julia Michaels kennen we nu van haar hitsong Issues, maar jarenlang bleef ze achter de schermen en schreef ze hits voor o.a. Ed Sheeran en Justin Bieber. Ze koos aanvankelijk voor een carrière als songwriter i.p.v. als performer, door haar zenuwen. Waarom ze niet eerder zelf op het podium stond? “It was something that I wanted and something that I have suppressed because I was so fearful of it.”

Laat je niet langer tegenhouden door podiumangst!

Als jij last hebt van zenuwen, ben je dus zeker niet de enige. Wil jij je podiumangst overwinnen? Wil jij je zenuwen de baas worden? Stalen Zenuwen is hierin gespecialiseerd!


Eindelijk écht afrekenen met podiumangst?


Door: Patricia Hermans | Artiesten- & Prestatiepsycholoog, Ervaringsdeskundige, Oprichter van Stalen Zenuwen

“Anderen helpen het beste uit zichzelf te halen, dat is toch het mooiste wat er is?!”

Patricia Hermans is artiesten- en prestatiepsycholoog en tevens ervaringsdeskundige op het gebied van podiumangst. Inmiddels heeft ze al honderden muzikanten, van amateurs tot internationaal toerende artiesten, geholpen hun podiumangst te overwinnen.


Foto Adele: door Kristopher Harris (CC BY 2.0