Geluk en depressie onder artiesten

Waarom artiesten depressiever én gelukkiger zijn dan ‘normale’ mensen

Eigenlijk focus ik liever op het positieve, kijk ik liever naar wat je kunt doen om het beste uit jezelf te halen, dan dat ik schrijf over een onderwerp als depressie. Mijn missie is het welzijn van de artiest te verbeteren en daarbij hoort ook het bespreekbaar maken van een onderwerp als depressie. Depressie is namelijk iets waar veel artiesten mee te maken krijgen. Graag zou ik het taboe op mentale problemen doorbreken, want waarom moeten we er zo geheimzinnig en moeilijk over doen als zoveel mensen ermee te maken krijgen?

“Depression is the family secret that everyone has.” – Andrew Solomon

Volksziekte nummer één

Jaarlijks hebben een miljoen mensen last van depressie. 1 op de 5 mensen krijgt het tenminste één keer in zijn of haar leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelde al dat depressie volksziekte nummer één wordt.

Depressie ontstaat door een combinatie van een genetische predispositie, een aangeboren gevoeligheid ervoor, en bepaalde, triggerende omstandigheden. Deze aangeboren gevoeligheid voor depressie is gelijk verdeeld over de bevolking. Echter lijkt het er soms wel op dat artiesten er vaker last van hebben dan andere mensen. Lady Gaga, Brad Pitt, Selah Sue, Bruce Springsteen, Lucky Fonz III, Britney Spears, Elton John, Angelina Jolie, Ellen Degeneres… Allen artiesten die een depressie hebben gehad. Ook Laura van Kaam, winnares van The Voice Kids lijdt momenteel aan een depressie. Bij het depressiegala vertelde zij haar verhaal.

Depression doesn't take away your talents. It just makes them harder to find. - Lady Gaga

Komt depressie écht meer voor onder artiesten?

Komt depressie onder artiesten dan echt zo veel voor? Of lijkt het zo, omdat hun privéleven onder een vergrootglas ligt? Omdat zij degenen zijn die een podium krijgen om erover te praten?

In de Top 10 van beroepen waarin depressie het meeste voorkomt, staat het artiestenvak op 5, na o.a. maatschappelijk medewerkers en hulpverleners in de zorg. Ook hebben verschillende studies gevonden dat de depressie vaker voorkomt onder musici dan onder de algehele bevolking. Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk vond zelfs dat drie op de vijf muzikanten depressief is geweest, terwijl dat onder de rest van de mensen één op de vijf is. De prevalentie van depressie in de music industry is dus 3x zo hoog is als in de algehele bevolking.

De kip of het ei?

Zijn artiesten gevoeliger voor depressie of lokt het artiestenvak depressie uit? Het lijkt erop dat het een beetje van allebei is. Eenzaamheid, hoge werkdruk, (financiële) onzekerheid en het gevoel ondergewaardeerd te worden, komen in dit vakgebied vaak voor. Deze omstandigheden kunnen een depressie triggeren. Ook blijkt dat creatievelingen die een vak als artiest zijn kiezen, vaker gevoelig zijn voor het krijgen van een depressie.

En geluk dan?

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de genen die iemand vatbaar maken voor depressie, ook verantwoordelijk zijn voor het ervaren van extreem geluk. Het lijkt erop dat deze genen ervoor zorgen dat je sterker reageert op omgevingsinvloeden. Van vervelende gebeurtenissen zul je je extra vervelend voelen, van fijne situaties zul je je juist extra fijn voelen. Ook ervaren mensen met deze genen alle gevoelens sterker: de vervelende gevoelens zijn sterker dan bij anderen, maar de positieve gevoelens ook.

Het lijkt er dus op dat creatievelingen niet alleen vatbaarder zijn voor een depressie en sterker reageren op hun omgeving, maar over het algemeen hun gevoelens sterker ervaren. Zo ook de positieve gevoelens. Gelukkige creatievelingen (met deze genen), zijn dus nóg gelukkiger dan andere gelukkige mensen (die deze genen niet hebben).

Meer over dit onderwerp

In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe het is om last te hebben van een depressie. Komiek Kevin Breel deelt zijn ervaringen met depressie en omschrijft krachtig het verschil tussen depressie en ‘gewoon’ verdrietig zijn.

Depressief is niet wat je bent, het is iets waar je tijdelijk last van hebt. It is an issue, not an identity.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.