Een super simpele manier voor muzikanten om concentratie te verbeteren

Als muzikant weet je hoe belangrijk het is om gefocust te blijven tijdens repetities en optredens. Of je nu een solist bent of deel uitmaakt van een ensemble, je prestaties worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals stress, zenuwen, muzikale en mentale vaardigheden, vermoeidheid, honger en dorst. Maar hoe kun je je concentratie makkelijk verbeteren? Hoe zorg je ervoor dat je je aandacht erbij houdt tijdens de muziekles, tijdens repetities en tijdens het instuderen van muziek?

Als jij als muzikant je concentratie wilt verbeteren, kan dat op allerlei manieren. Denk aan het weghalen van afleidingen, op tijd pauzeren, zorgen dat je voldoende slaapt, focussen op de juiste dingen en het trainen van je concentratievermogen. Als jij je concentratie op het podium écht flink wilt verbeteren, is het belangrijk om te onderzoeken waardoor je concentratie op die momenten niet optimaal is. Er zijn dus veel knoppen om aan te draaien, maar bij concentratieproblemen is het belangrijk om aan de juiste knoppen te draaien.

Eén van deze knoppen, één van de factoren die concentratie beïnvloeden, is hoeveel water je drinkt. Wist je dat water direct invloed heeft op hoe geconcentreerd je bent? Misschien herken je het wel: je bent aan het studeren en merkt dat je al een tijdje je aandacht er niet echt meer bij hebt. Daarna merk je ineens op dat je al een paar uur in de oefenruimte zit, zonder iets te eten of drinken! In dit voorbeeld zijn er sowieso al 3 dingen die je concentratie verminderen (en dan hebben we het nog niet eens over je concentratie-vaardigheden). Te lang doorgegaan zonder pauze, te weinig gegeten en te weinig water gedronken. In dit artikel gaan we dieper in op dat laatste: de rol van water bij je concentratievermogen als muzikant.

Waarom is water belangrijk voor de concentratie?

Het kan dus best dat onvoldoende water drinken één van de redenen is dat je moeite hebt met concentreren tijdens het musiceren. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat water van cruciaal belang is voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de hersenfunctie. De hersenen hebben namelijk voldoende water nodig om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je niet genoeg water drinkt, kan dit leiden tot uitdroging, wat een negatief effect kan hebben op je concentratievermogen en geheugen.

Wanneer je ook maar een klein beetje dorst hebt, heeft dat dus direct invloed op je hersenen, en dus ook op jouw muzikale spel, vaardigheden en focus. Dit effect is zelfs zo sterk, dat dit al gebeurt vóórdat je doorkrijgt dat je dorst hebt. Het signaal ‘DORST’ wordt door je hersenen pas afgegeven

Uit onderzoek blijkt dat zelfs lichte uitdroging (een vochtverlies van 1-2% van het lichaamsgewicht) kan leiden tot verminderde cognitieve prestaties, zoals concentratie, geheugen en reactietijd. Houd hier dus rekening mee als je lange repetities, opnamesessies en optredens hebt. Wil je dat je hersenen goed blijven werken op die belangrijke momenten op het podium? Dat je met concentratie kunt blijven spelen? Zorg er dan voor dat je voldoende water blijft drinken.

Hoeveel water moet je drinken?

Hoeveel water je precies moet drinken om je concentratie te verbeteren, hangt af van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, activiteitsniveau en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen wordt aanbevolen om op een dag minimaal 2 liter water te drinken, of 4 halve liter flesjes. Zit jij daar meestal onder, dan kan het sowieso een goed idee zijn om jezelf aan te leren om wat meer water te drinken. Als je hard moet werken of langdurig moet concentreren, kan het zijn dat je meer water nodig hebt. Als muzikant kan het dus nuttig zijn om niet alleen te letten op hoeveel je per dag drinkt, maar vooral ook dat je op belangrijke momenten, momenten waarop je je concentratie nodig hebt, voldoende blijft drinken. Denk bijvoorbeeld aan repetities en optredens, maar ook de momenten dat je zelf in de oefenruimte bezig bent.

Tips om ervoor te zorgen dat jij als muzikant voldoende water drinkt

Als muzikant is het dus belangrijk om voldoende water te drinken om goed te kunnen presteren. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je dat je als muzikant voldoende water drinkt:

  • Neem altijd een fles water mee naar repetities en optredens en zorg ervoor dat je deze regelmatig bijvult.
  • Maak er een gewoonte van om tussen de nummers door steeds een paar slokjes te pakken.
  • Stel een herinnering in op je telefoon om elk uur je glas water opnieuw te vullen (en eerst leeg te drinken, als je dat nog niet had gedaan gedurende het uur).
  • Drink water bij elke maaltijd en snack.
  • Houd bij hoeveel water je dagelijks drinkt en probeer jezelf uit te dagen om meer te drinken.
  • Let op de kleur van je urine: Als je urine donkergeel of oranje is, kan dit een teken zijn van uitdroging. Zorg ervoor dat je meer water drinkt als je urine deze kleur heeft. Als je urine lichtgeel of kleurloos is, ben je goed gehydrateerd.
  • Let op gedurende de dag op de symptomen van uitdroging, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een droge mond. Als je deze symptomen ervaart, drink dan meer water en neem eventueel een korte pauze om bij te komen en je lichaam te hydrateren. Let wel op: tijdens een optreden is dit niet per se waar je mee bezig wilt zijn. Je wilt dan gewoon lekker muziek maken en niet afgeleid raken door dit soort zaken. Sterker nog, letten op deze symptomen en zorgt er vaak voor dat je minder goed presteert. Wat moet je dan wel doen bij optredens (of generale repetities)? Rondom optredens is het vooral belangrijk om er een gewoonte van te maken dat je voldoende water blijft drinken. Niet te veel, je wilt geen klotsende buik of plaspauze tijdens je show, maar ook niet te weinig.

Hoeveel water moet je drinken als je een optreden hebt?

Om de voordelen van water voor je concentratie te optimaliseren, is het belangrijk om op de juiste momenten voldoende water te drinken. Daarbij helpt het om te blijven drinken: liever vaak een paar slokjes water, dan in één keer een paar glazen achterover slaan.

Hier zijn enkele richtlijnen voor hoeveel water te drinken voor, tijdens en na een optreden of repetitie:

  1. Drink water voor de repetitie of het optreden: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven voordat je begint met spelen. Zorg ervoor dat je vooraf voldoende drinkt, zodat je niet aan de start van het optreden al dorst hebt. Drink in de 2-3 uur voor de repetitie of het optreden zeker 2 glazen water en drink vlak voor het optreden (ongeveer 15-30 minuten voor aanvang) nog een glas.
  2. Drink tijdens de repetitie of het optreden: Zorg ervoor dat je tijdens de repetitie of het optreden regelmatig kleine slokjes water drinkt. Het is beter om constant kleine hoeveelheden te drinken dan om grote hoeveelheden in één keer te drinken. Denk er tijdens de voorbereiding van het optreden vast over na wat hiervoor de goede momenten zijn tijdens je optreden.
  3. Drink na de repetitie of het optreden: Drink na de repetitie of het optreden nog eens 2 tot 4 glazen water om je lichaam te hydrateren en verloren vocht aan te vullen. Bovendien zal dit helpen om eventuele spierpijn of vermoeidheid te verminderen

Leer je lichaam kennen en probeer uit wat voor jou goed werkt. Bovenstaande suggesties kun je gebruiken als richtlijnen of als startpunt, maar het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat de hoeveelheid water die je nodig hebt om gehydrateerd te blijven, kan variëren. Het is daarom belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Conclusie

Water is essentieel voor een goede concentratie en prestatie als muzikant. Door voldoende water te drinken en op de juiste momenten te drinken, kun je je concentratievermogen verbeteren. Mooie bijkomstigheid is dat voldoende drinken ook het fysieke herstel kan bevorderen. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje water binnen handbereik hebt en dat je regelmatig kleine slokjes water drinkt tijdens repetities, optredens en andere momenten waarop jij als muzikant goed geconcentreerd wilt kunnen spelen. Naast onvoldoende water drinken, zijn er nog allerlei andere mogelijke oorzaken voor concentratieproblemen. Het kan dus interessant zijn om te onderzoeken welke factoren bij jou van invloed zijn en om te leren hoe je deze kunt verbeteren, bijvoorbeeld door het trainen van je mentale vaardigheden als muzikant.


Wil jij je concentratie nog meer verbeteren? Will je onderzoeken waardoor jij je niet volledig kunt concentreren op het podium? En wil je je focus trainen?

Bekijk de mogelijkheden of neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.