Dit is hoe vaak je pauze nodig hebt

Een belangrijke productiviteitstip is om voldoende pauze te nemen. Als je dit op de juiste manier doet, kun je je productiviteit enorm verhogen. Hierdoor kun je sneller nieuwe stukken instuderen, nieuwe technieken leren en krijg je minder snel last van writers block. Door je brein voldoende rust te geven krijg je dus veel meer gedaan en voorkom je problemen. Maar hoe doe je dat dan? Hoe vaak moet je pauzeren? En wat doe je in je pauze?

Hoe vaak moet je pauze nemen?

Hoe vaak je pauze nodig hebt, ligt aan hoe complex je taak is. Als je met moeilijkere dingen bezig bent, moet je op een ander moment pauze nemen, dan wanneer je een simpelere taak aan het uitvoeren bent.

Om te kijken hoe vaak en hoe lang je pauze moet nemen, zou je kunnen afgaan op je gevoel. Dat kan prima werken, maar het kan beter. Als je wacht tot je merkt dat je pauze nodig hebt, ben je vaak net iets te laat. Als je pas pauze neemt op het moment dat je moe bent, dat je moeite hebt met concentreren, dan ben je eigenlijk al eventjes niet meer productief. Niet zo handig dus. Bovendien heb je als je te laat pauze neemt een extra lange pauze nodig om weer helemaal te herstellen. Als je de volgende vuistregels aanhoudt, kun je dit voorkomen.

Wanneer moet je pauzeren?

Wanneer je moet pauzeren en hoe lang je pauze moet duren, hangt af van het soort taak dat je wilt doen. Ben je bijvoorbeeld bezig met het bijwerken van je mail of het afwerken van een takenlijstje? Dan heb je op een heel ander moment pauze nodig dan wanneer je bezig bent met het instuderen van een complex stuk of wanneer je in de studio bent. Vooral de complexiteit van de taak maakt uit voor wanneer je het beste pauze kunt houden.

Simpele taken: pauzeren na 25 minuten

Neem bij simpele of kleine taken na elke 25 minuten een korte pauze, om ervoor te zorgen dat je geconcentreerd kunt blijven. Gebruik bijvoorbeeld de pomodoro techniek. Bij deze time management techniek neem je na elke 25 minuten werk 5 minuten pauze. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Maak een to do list. Schrijf op wat je wilt doen. Maak dus een to do lijstje van simpel uitvoerbare taken. Het is handig om de belangrijkste taken en de taken waar je meest tegenop ziet bovenaan te zetten.
  2. Zet een timer voor 25 minuten, bijvoorbeeld met een kookwekkertje of met een online pomodoro timer. Werk 25 minuten lang geconcentreerd aan de taken op je lijstje. Het kan helpen om zowel je takenlijst als de timer in het zicht te houden.
  3. Neem 5 minuten pauze.
  4. Neem na 4x een langere pauze, van bijvoorbeeld een kwartier. Dat betekent dat het 2 uur nadat je gestart bent tijd is voor een langere pauze.

Complexere taak: pauzeren na 50 of 75 min  

Bij complexere taken, waarbij je gedurende langere tijd aan één ding werkt, kan het fijn zijn om wat langer door te werken. Neem dan na elke 50 minuten een pauze van 10 minuten.

  1. Schrijf op wat je wilt doen en elimineer mogelijke afleidingen. Zet bijvoorbeeld je meldingen zo veel mogelijk uit het leg je telefoon uit het zicht.
  2. Zet een timer voor 50 minuten en ga aan het werk.
  3. Neem na 50 minuten werk 10 minuten pauze.
  4. Neem na 2x een langere pauze.

Werk je liever iets langer aan één stuk door en merk je dat je concentratievermogen dit aankan? Neem dan na elke 75 minuten werk een pauze van 15 minuten. Wanneer je merkt dat deze pauze niet lang genoeg is, dan is het misschien toch verstandig om eerder te pauzeren of om te kijken of je je pauze wel goed besteedt.

Hoe kun je goed pauzeren?

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om op de juiste momenten pauze te nemen, maar ook om die pauze goed te besteden. Want als je je brein in de pauze toch aan het werk zet, neem je geen écht pauze en zul je na de pauze niet voldoende opgeladen zijn om weer geconcentreerd te werken.

Wat ik heel vaak zie is dat mensen hun pauze gebruiken om iets leuks of iets nuttigs te doen. Om even het nieuws te lezen, tv te kijken, snel wat dingen te regelen, een planning te maken of op social media te kijken. Allemaal dingen waarbij je brein eigenlijk nog druk bezig is en dus niet kan opladen. Wat kun je dan wel doen om je pauze toch goed te besteden? Genoeg dingen! Denk bijvoorbeeld aan: een frisse neus halen, even knuffelen met je kat, een tekeningetje maken, voor je uit staren, wat eten… Om te kijken of je jouw pauze goed besteedt, kun je deze 2 simpele regels aanhouden:

  1. Niet doen: dingen waarbij je (nieuwe) informatie binnen krijgt
  2. Wel doen: je gedachten laten afdwalen, je mind vrij laten.

Als jij je productiviteit wilt verbeteren en problemen wilt voorkomen, dan is het zeker de moeite waard om op de juiste momenten écht pauze te nemen. Nu je weet wanneer je pauze moet nemen en wat je in die pauze kunt doen, is het tijd om het echt te gaan toepassen!


Door: Patricia Hermans

Patricia Hermans is artiesten- en prestatiepsycholoog. Ze helpt artiesten en industry professionals in de muziekindustrie het beste uit zichzelf te halen & mentaal fit te blijven.

Wil jij je productiviteit verhogen?

Bekijk de mogelijkheden of neem contact op.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Prestatiepsycholoog_Patricia_Hermans.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.