Ken je dat? Dat je een nieuw project mag gaan doen waar je super veel zin in hebt? Je bent er superblij mee en het liefst vertel je iedereen hoeveel zin je hebt in dat project of optreden. Maar… Dan moet je gaan voorbereiden, nieuwe nummers instuderen, gaat het allemaal niet volgens plan en heb je er steeds minder zin in. Je motivatie is op sommige momenten ver te zoeken. Wat doe je dan? En hoe kun je dit voorkomen?
Vaak zijn mensen het meest enthousiast aan het begin en het einde van een project. Wanneer je begint met de voorbereidingen voor een leuk nieuw optreden en wanneer het bijna tijd is voor dat optreden. Deze momenten geven energie. De periode daar tussenin gaat vaak wat minder goed. Je krijgt te maken met problemen, tegenslagen en je moet hard werken.
Het maken van een planning kan hierbij helpen. Echter is het wel belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Een slechte planning heeft namelijk evenveel effect als géén planning.
Hoe maak je een goede planning?
De meeste mensen maken een plan in chronologische volgorde. Ze plannen van voor naar achter. Ze bedenken eerst de stappen die ze het eerste moeten nemen en werken vanuit daar richting hun einddoel. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat andersom veel beter werkt! Het loont dus om eerst te kijken naar je einddoel, wat je laatste stappen zullen zijn, en om vanuit daar terug te werken naar het moment dat je planning start. Dit omgekeerd plannen wordt ook wel backward planning genoemd.
Waarom werkt backward planning wel?
Oké, het is belangrijk om een planning te maken en om dit op de goede manier te doen, maar waarom is déze manier van plannen zo veel beter? En wat zijn de voordelen van backward planning?
1. Duidelijk beeld van de te nemen stappen
Het lijkt niet heel anders, maar als je op deze manier een planning maakt, zul je op een heel andere manier moeten nadenken. Hierdoor zul je aan belangrijke stappen denken, die anders snel over het hoofd gezien worden. Het is nòg duidelijker welke stappen en acties wel en niet belangrijk zijn. Je weet dus goed welke dingen je wel moet doen, maar ook wat er minder belangrijk is. Aan deze overbodige dingen hoef je dan ook geen tijd meer te verspillen!
2. Beter het plan volgen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die gebruik maken van backward planning beter zich beter aan hun planning houden. Een betere planning is namelijk makkelijker om te volgen.
Sommige backward planners geven zelfs aan dat ze door deze manier van plannen de moeilijke punten al tijdens het maken van de planning kunnen herkennen. Hierdoor kunnen ze ook al meteen bedenken hoe hiermee om te gaan. Hierdoor heb je minder last van tegenslagen tijdens het proces.
3. Betere verwachtingen
Door een goede planning en een duidelijk overzicht van de te nemen stappen zal het makkelijker worden om je doel te behalen. Je pad ernaartoe is tenslotte al duidelijk uitgestippeld. Je weet zelfs al hoe je de obstakels gaat overwinnen. De verwachting dat jij je doel gaat halen ligt ineens een stuk hoger!
4. Minder tijdsdruk
Met een goede planning weet je precies wat je wanneer moet doen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Wanneer je je aan je planning houdt, gaat het helemaal goed komen en kom je aan het einde niet in de problemen. Je weet namelijk al welke stappen je later nog moet nemen en dat je daar nog genoeg tijd voor hebt. Er is dus geen reden om te stressen! Mensen die gebruik maken van backward planning ervaren dan ook haast geen tijdsdruk bij hun projecten.
5. Meer motivatie
Wanneer je van eind naar begin plant, maak je gebruik van ‘future retrospection’. Je kijkt eerst naar je einddoel, alsof je het al bereikt hebt. Vervolgens kijk je naar de stappen die daarvoor genomen moesten worden. Het lijkt dan dus net alsof je je doel al behaald hebt. Dit kan een fijn gevoel geven. Je wordt er namelijk aan herinnerd hoe geweldig het is als je dat doel straks behaalt! Wie raakt er dan niet gemotiveerd om daarvoor te werken?
6. Betere prestatie
Het maken van een plan d.m.v. backward planning, heeft dus veel voordelen. Het is het makkelijker om je plan te volgen en je neemt de juiste stappen richting je doel. Je ervaart minder tijdsdruk, hebt meer motivatie en je hebt er meer plezier in! Dit alles draagt bij aan een betere prestatie. Het is dan ook geen verrassing dat de onderzoeken op dit gebied uitwijzen dat mensen beter presteren wanneer ze van achter naar voren plannen! Hetgeen waar je uiteindelijk naartoe werkt, of dit nu een examen, auditie, sollicitatie of optreden is, zal dus het beste gaan wanneer je op de juiste manier gepland hebt.
Als je op de juiste manier een planning maakt, kun je daar dus erg veel profijt van hebben. Vooral voor grote doelen die je op lange termijn wilt behalen, maakt het veel verschil. De manier waarop je plant is dan net zo belangrijk als dat je een überhaupt een planning maakt!
Dus, de volgende keer dat je begint aan een mooi nieuw project, maak dan een goede planning door van achter naar voren te plannen!
Wil jij productiever worden? Of wil je meer leren over hoe jij prestatiepsychologie kunt gebruiken om nóg beter te worden dan je al bent? Misschien is de basistraining effectief studeren of coaching op maat wat voor jou.
Deel op Facebook, Twitter of LinkedIn.