Wat is een gateway habit?

Wat is een gateway habit en wat kun je ermee?

Gateway habits, opstapgewoonten en de twee-minuten-regel voor gedragsverandering. Wat is het en wat kun je ermee? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Gedragsverandering, het aanleren van nieuwe gewoontes, is iets wat we allemaal wel eens proberen. Of het nu gaat om je goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar, of je intenties aan het begin van een nieuw semester van je studie. Je neemt je voor om eerder naar bed te gaan, om meer te gaan studeren, of om actiever aan de slag te gaan met je muziektheorie. Allemaal voorbeelden van gedragsverandering. Van situaties waar je wat je altijd deed, wilt veranderen door iets anders. Om je te blijven ontwikkelen als mens en als muzikant, kun je ook niet anders dan regelmatig je gedrag bijsturen.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Maar je gedrag veranderen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is ook niet gek, het duurt tot wel drie maanden om van nieuw gedrag een gewoonte te maken.

Het veranderen van je gedrag

Het aanleren van nieuw gedrag kost dus best wat tijd en moeite. Helaas zijn we als mensen geprogrammeerd om de weg van de minste moeite te kiezen. Als we niet opletten, gaan we al snel voor de makkelijke optie die snel een beloning geeft. Als we moeten kiezen tussen opstaan en gaan studeren of op de bank blijven zitten en nog een aflevering kijken op Netflix, is de keuze vaak snel gemaakt: lekker blijven zitten en de volgende aflevering kijken, die inmiddels vanzelf al is gaan afspelen. Dit is makkelijk, kost weinig moeite en geeft direct een beloning. Maar het is niet wat je je had voorgenomen. Het is niet het gedrag wat jou gaat helpen om nog beter te worden in je vak. Om je doelen te bereiken en je dromen waar te maken.

Helaas zijn we als mensen geprogrammeerd om de weg van de minste moeite te kiezen.

Als we niet heel bewust tijd en moeite stoppen in het in gang zetten van het gewenste gedrag, dan is dit vaak wat er gebeurt. Net als in dit voorbeeld geldt eigenlijk voor heel veel situaties: de weg van de minste moeite is níet wat je zou willen doen. Het is niet wat je je had voorgenomen om te doen. En ook niet wat je zou moeten doen om je doelen te kunnen bereiken. En tóch doe je het. Heel jammer, want als het je wél lukt om te doen wat je je voorneemt, dan hoef je nooit meer te denken “had ik nou maar meer gestudeerd deze week”, “was ik nou maar eerder begonnen met voorbereiden”, “had ik maar…” etc. Dan zou je waarschijnlijk veel meer voor elkaar krijgen.

Voor de meeste dingen die we onszelf voornemen om te doen, geldt dat het ermee beginnen vaak de grootste uitdaging is.

Voor de meeste dingen die we onszelf voornemen om te doen, geldt dat het ermee beginnen vaak de grootste uitdaging is. Elke dag lezen is niet zo moeilijk, maar toch pak je niet elke dag een boek op. Regelmatig sporten is niet zo moeilijk, maar van de bank opstaan en naar de sportschool gaan wel. Elke dag muziek oefenen is niet zo moeilijk, maar toch komt het er niet elke dag van om je instrument op te pakken. Wanneer je eenmaal lekker bezig bent, is het geen probleem meer. Hoe zorg je dan dat het makkelijker wordt om te beginnen? Dat doe je met een gateway habit!

Wat is een gateway habit?

Een gateway habit, of een opstapgewoonte, is een gewoonte die jou binnen 2 minuten helpt om te doen wat jij graag wilt doen. Om te starten met wat jij graag wilt doen. Het gaat dus niet per se om het gewenste gedrag zelf, maar om iets wat het als het ware in gang zet, zodat je het gewenste gedrag kunt vertonen. Want als je met de sneltrein wilt reizen, moet je wel op de trein kunnen stappen.

Misschien dat dit het beste uit te leggen is met voorbeelden:

Stel dat je elke dag yoga wilt doen, dan kan je gateway habit zijn om de yogamat uit te rollen. De yogamat uitrollen is makkelijk, kost weinig moeite en is binnen 2 minuten te doen. Het is ook zeker haalbaar om dit elke dag te doen. En als je die yogamat hebt uitgerold? Dan kun je net zo goed even een oefening doen. Zo zie je dat de gewoonte om de yogamat uit te rollen werkt als gateway naar het doen van yoga oefeningen.

Als je doel is om elke dag te mediteren, zou je gateway habit kunnen zijn dat je de meditatieapp op je telefoon opent.

Is je doel om elke dag songteksten te schrijven? Start dan met elke dag de studio ingaan, gewapend met je notitieboek en een pen.

Wil je graag elke dag muziek oefenen? Dan kan je gateway habit bijvoorbeeld zijn om je gitaar op te pakken en een paar akkoorden te spelen.

Het idee van een gateway habit is dus dat je het zo makkelijk mogelijk maakt om te starten met wat je eigenlijk wilt doen. Als je eenmaal gewend bent om je gateway habit altijd uit te voeren, als het automatisch gedrag wordt, wordt het vanzelf een soort van ritueel dat jou helpt om lekker aan de gang te gaan.

Op deze manier heeft een gewoonte die je binnen twee minuten kunt voltooien, een enorme impact op je gedrag in de minuten of uren daarna!

Waar moet een gateway habit aan voldoen?

Als je een gateway habit gaat creëren, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten.

 1. Het helpt je op weg naar je gewenste gedrag

  Allereerst is het belangrijk dat deze gewoonte je helpt om het gedrag te vertonen wat jij graag wilt vertonen. Een goede gateway habit stoomt je klaar om te gaan doen wat je eigenlijk wilt doen. Je zou het kunnen zien als de oprit die je op de juiste snelweg brengt. Je gitaar oppakken helpt je om gitaar te gaan spelen.
  Vraag je dus af: helpt dit me om het gewenste gedrag te vertonen?

 2. Snel: binnen 2 minuten te voltooien

  Daarnaast is het belangrijk dat je gateway habit snel te voltooien is. Dat het iets is wat je binnen twee minuten kunt doen. Misschien kun je niet elke dag twee uur vrijmaken om nieuwe dingen te doen, maar twee minuten? Dat moet toch wel te doen zijn? Niet voor niets wordt dit ook vaak de twee-minuten-regel genoemd.
  Een heel hoofdstuk lezen? Dat kost best veel tijd. Maar een boek oppakken en één alinea lezen, dat is zo gedaan. Door de twee-minuten-regel maak je datgene wat je van jezelf vraagt kleiner, makkelijker én zorg je ervoor dat je binnen 2 minuten succes hebt!
  Stel jezelf dus de vraag: is dit in minder dan 2 minuten te doen?

 3. Makkelijk

  Bovendien is het belangrijk dat je gateway habit makkelijk is. Iets praktisch onmogelijks van jezelf vragen en dat dan ook nog binnen 2 minuten succesvol afgerond willen hebben, gaat je niet helpen. Een goede gateway habit garandeert succes binnen twee minuten.
  Wil je bijvoorbeeld beginnen met songwriten, verwacht dan niet van jezelf dat je binnen 2 minuten een heel couplet hebt geschreven. Dat gaat je echt niet altijd lukken. Als je dat als gateway habit kiest, dan garandeer je je eigen falen, al binnen 2 minuten! Dat zorgt niet bepaald voor een lekkere start. Maar kies je als gateway habit dat je je pen en notitieboek oppakt, misschien zelfs dat je 1 random woord opschrijft (dat totaal niet gebruikt hoeft te worden in een nummer), dan maak je het voor jezelf veel makkelijker. Succes gegarandeerd!
  Vraag jezelf dus altijd: is succes binnen 2 minuten gegarandeerd?

Een goede gateway habit is dus makkelijk, haalbaar en geeft snel een beloning. Het garandeert succes (en dus beloning) binnen 2 minuten en stoomt je klaar om te gaan doen wat je eigenlijk wilt doen. Wat er uiteindelijk aan bijdraagt dat jij je doelen kunt bereiken en je dromen kunt waarmaken!


Door: Patricia Hermans

Patricia Hermans is artiesten- en prestatiepsycholoog. Ze helpt muzikanten het beste uit zichzelf te halen & mentaal fit te blijven. Zo werkt ze met muzikanten o.a. aan doelen stellen en gedragsverandering.

Hulp nodig bij het veranderen van je gedrag?

Bekijk de mogelijkheden of neem contact op.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Prestatiepsycholoog_Patricia_Hermans.png

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest of per mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.