FAQ: Vergoedingen, subsidies en financiering

Op deze pagina vind je een kort overzicht van vergoedingen, subsidies en andere mogelijkheden voor financiering van coaching en trainingen voor muzikanten.

Wordt prestatiepsychologie vergoed vanuit de zorgverzekering?

Doorgaans wordt begeleiding door een prestatiepsycholoog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar om het zeker te weten kun je dat het beste nagaan bij je eigen verzekering. 

Voor werknemers: kan ik een bijdrage krijgen van mijn werkgever?

Er zijn verschillende cliënten die een werkgeversbijdrage krijgen om een training of coaching traject bij Stalen Zenuwen te volgen. In sommige gevallen wordt zelfs het hele traject betaald door de werkgever. Bespreek de mogelijkheden met jouw werkgever.

Voor ondernemers: is coaching aftrekbaar van de belasting?

Ben je ingeschreven bij de KvK en ben je dus muzikaal ondernemer? Dan zijn de kosten van coaching mogelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting, mits het zakelijke kosten zijn; hierbij geldt een drempel. Als je de kosten wilt aftrekken van de belasting, dien jij zelf te kunnen aantonen dat het traject dienstbaar is aan je onderneming en dus aftrekbaar is. 

Op de site van de belastingdienst staat het volgende:

“Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, letten wij op het motief waarmee u kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat u de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, accepteren wij de kosten als aftrekpost.

U bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten u voor de onderneming maakt en hoeveel. Wij bemoeien ons daar gewoonlijk niet mee. Alleen als uw kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kunnen wij ingrijpen: er mag dan worden getoetst of er tussen die twee nog wel een redelijke verhouding is.”

Informeer altijd bij de belastingadviseur.

Zijn er andere regelingen en subsidies beschikbaar?

Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor muzikanten waarin mogelijk ook ruimte is om aan de mentale kant te werken. Ga jij een subsidieaanvraag indienen? Kijk dan goed naar de voorwaarden. Wellicht is het mogelijk om ook mentale begeleiding mee te nemen in je aanvraag.

Een specifieke regeling die interessant kan zijn is Werktuig PPO. PPO staat voor Permanente Professionele Ontwikkeling. PPO co-financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector. Werktuig PPO draagt tot maximaal 1/3 van de kosten bij (met een maximum van €2.000 per 12 maanden).

Let op: Je kunt aanvragen indienen t/m 31 december 2024.

Bekijk de website van Werktuig PPO voor meer informatie.

Let op: Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Bronnen:

https://www.belastingdienst.nl/

https://www.platformacct.nl/actueel/aan-de-slag-met-regeling-ppo

https://werktuigppo.nl/

Wat zijn de tarieven voor coaching of een training bij Stalen Zenuwen?

Ben je op zoek naar de tarieven?
Consult: vanaf 97,-
Online training
: vanaf 397,-
Genoemde tarieven zijn excl. btw.