Een tijdje terug vroeg de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen me om een artikel te schrijven over sport- en prestatiepsychologie voor zangers. Dit artikel is nu gepubliceerd in het bulletin van de NVZ! Hierin beschrijf ik waarin zingen en sport hetzelfde zijn, maar ook waar de verschillen zitten. Ook beschrijf ik wat een sportpsycholoog voor zangers kan betekenen en wat het inhoudt om naar een prestatiepsycholoog te gaan:

Zingen met een (sport)psycholoog?

Voor sporters wordt het steeds normaler om een sportpsycholoog te hebben. Voor zangers is dat niet het geval, terwijl zangers vaak gevoelige mensen zijn én een heel persoonlijk vak uitoefenen. Een psycholoog voor artiesten, een psycholoog die zangers helpt hun talent optimaal te ontwikkelen en nóg beter te worden. Hoe zit dat nou precies? Ga je dan op de bank liggen? Moet je praten over problemen en over je verleden? Kan die psycholoog dan direct door je heen kijken? Of krijg je telkens de vraag ‘En hoe voel je je daarbij?’ naar je hoofd geslingerd?

Lees het volledige artikel hier.


Sportpsychologie voor zangers

Sport en muziek zijn allebei prestatiegebieden en hebben veel overeenkomsten. Zo kunnen beide groepen ook veel hebben aan een prestatiepsycholoog. Echter zijn er ook verschillen tussen sport en muziek. Daarom zijn niet alle vaardigheden en technieken uit de sportpsychologie direct toepasbaar in de muziek. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de specifieke aspecten van het vak waar je mee te maken hebt. Zangers zijn geen sporters. Gedurende en na mijn opleiding sport- en prestatiepsychologie heb ik me daarom gespecialiseerd in de begeleiding van muzikanten zoals zangers. Ook heb ik ervaring met optreden en heb ik zelf ervaren hoe het is om podiumangst te hebben én te overwinnen. Hierdoor kan ik nu doen wat ik het liefste doe: lekker zingen én anderen in de music business helpen het beste uit zichzelf te halen!

Het artikel dat ik voor de Nederlands Vereniging van Zangpedagogen heb geschreven, geeft kort weer hoe ik er als psycholoog naar kijk. Ik ben enorm benieuwd hoe jullie hierover denken. Is zingen en musiceren een topsport? Zo ja, kan een prestatiepsycholoog waardevol zijn voor zangers en andere musici?


Wil je meer weten over wat een traject bij een artiesten- en prestatiepsycholoog inhoudt? Bekijk de opties of neem contact met me op!

Eén reactie

  1. Pingback: Sportpsychologie voor musici | Stalen Zenuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.